Els diaris llatins antifeixistes als Estats Units van ser produïts per hispans, exiliats espanyols, anarquistes, socialistes i sindicalistes. La cultura impresa va ser fonamental per als antifeixistes llatins als Estats Units i es van basar en tradicions anteriors de la cultura impresa dels treballadors. De 1880 a 1940, al voltant de 235 publicacions periòdiques anarquistes van circular als Estats Units i al voltant de 850 a Espanya. Algunes d'aquestes publicacions periòdiques van ser efímeres, mentre que altres van durar dècades i van publicar milers de nombres.
Els treballadors radicals han posat un èmfasi significatiu en preservar i commemorar la seva pròpia història. Des dels seus inicis, han conservat la seva memòria col·lectiva en publicacions periòdiques, a través de les pràctiques educatives i culturals de les seves organitzacions. Malgrat aquests esforços, els seus registres han estat destruïts, censurats, considerats irrellevants o indignes d'atenció institucional o atenció d'investigació. En conseqüència, la cultura antifeixista obrera no sempre està àmpliament disponible o accessible. La missió d'aquest projecte digital és de justícia històrica. La investigació periòdica diversifica els estudis antifeixistes a l'incloure a migrants i treballadors radicals en el discurs cultural i històric.
Tot i la irregularitat inherent a la premsa alternativa, els periòdics dels treballadors constituïen una font fiable de notícies, opinions, idees i pràctiques. També van operar com a centres de connexió per a les xarxes anarquistes als Estats Units, ja que els seus editors i personal es van convertir en líders orgànics de el moviment anarquista. Durant moltes dècades, els diaris i revistes anarquistes van funcionar com a recursos efectius per combatre l'elitisme i la repressió, a el temps que fomentaven la solidaritat de base i l'ajuda mútua en les cultures heterogènies i descentrades de el moviment anarquista nord-americà.
Les exposicions mostren les connexions entre l'activisme antifeixista i la seva premsa. Els antifeixistes hispans nord-americans, en particular els anarquistes, creien en la premsa lliure com un mitjà per involucrar al públic en general intel·lectual, política i culturalment a través del periodisme, la literatura, el teatre i les arts gràfiques.
L'agència editorial de publicacions periòdiques dels treballadors va ser un esforç d'equip i de base i això vol dir que van ser finançades, escrites i impreses col·lectivament. En altres paraules, els editors, col·laboradors, escriptors i lectors tenien una relació de cooperació i la distinció comuna a la premsa principal no és tan òbvia en un diari comunitari.
La confederació de societats obreres nord-americanes, Societats Hispanes Confederades o SHC, va publicar les revistes antifeixistes Front Popular (1936-1939) i Espanya Lliure (1939-1977).
La lluita contra l'Espanya feixista també mostra l'activisme antifeixista d'altres periòdics
Ibèrica (1953-1974), publicat per l'exiliada socialista Victòria Kent i la seva companya Louise Crane, entre d'altres.
Els treballadors i exiliats han posat un èmfasi significatiu en preservar i commemorar la seva història. Des dels seus inicis, han conservat la seva memòria col·lectiva en publicacions periòdiques, a través de les pràctiques educatives i culturals de les seves organitzacions. Malgrat aquests esforços, els seus registres han estat destruïts, censurats, considerats irrellevants o indignes d'atenció institucional o atenció d'investigació. En conseqüència, la cultura antifeixista obrera no sempre està àmpliament disponible o accessible.
http://usldhrecovery.uh.edu/exhibits/show/fighting-fascist-spain--the-ex
Feu, Lluita contra l'Espanya feixista. Protesta dels treballadors de la impremta. Champaign: Premsa de la Universitat d'Illinois, 2020.
Feu, "Recuperació de publicacions periòdiques anarquistes en espanyol: pensaments sobre els silencis, les identitats, l'accés i el compromís afectiu", publicacions periòdiques nord-americans. Una revista d'història i crítica. 29 (1) (abril de 2019), 12-16.
Montse Feu i Olga Glondys, "Estats Units. Introducció ". Olga Glondys (Eds). La premsa cultural dels exiliats republicans. Els anys quaranta. Sevilla: Editorial Renaixement, 2018, 493-497.
Feu, "Espanya Lliure de Nova York, exiliats i emigrants Units per l'antifeixisme. Olga Glondys (Eds). La premsa cultural dels exiliats republicans. Els anys quaranta. Sevilla: Editorial Renaixement, 2018, 498-512.
Feu, "Espanya Lliure: Literatura anarquista i antifeixisme, 1936-1977". Revolució de l'escriptura: anarquisme hispà als Estats Units. Champaign: Premsa de la Universitat d'Illinois, 2019, 245-257.
Feu, "España Libre: periódico de exilio en Nueva York". Recuperando la herencia literaria hispana de EE. UU., Vol. VIII. Clara Lomas y Gabriela Baeza Ventura (eds). Houston: Arte Público Press, 2012. 61-78.
Feu, "Sàtira i denúncia política des de Nova York: Liró, Onuba i Aurelio Pego". Manuel Aznar Soler i José Ramón López García (eds). L'exili republicà de 1939 i la segona generació. Sevilla: Editorial Renaixement, 2011. 931-8